Поштовани господине Јосеф,

Добили смо од Вас одговор на допис који је Синдикат медицинских сестара и техничара Србије упутио ЕПСУ-у. У вашем одговору који сте нам упутили тражите од нас да наведемо наше највеће проблеме и захтеве, као и то коме би сте се од ресорних Министарстава требали обратити како бисте нам помогли. Овим путем ћемо Вас укратко известити о томе.

Верујемо да је општи тренд у Европи систематско слабљење утицаја Синдиката, у том смислу се тај тренд и овде у Србији не разликује много.

С обзиром да је Синдикат медицинских сестара и техничара Србије највећи струковни Синдикат у грани здравства на овим просторима, овим путем вас молимо да као велика Европска централа синдиката употребите сав ваш утицај и извршите притисак на Министарство здравља Републике Србије да са нама потпише Посебни колективни уговор за медицинске сестре и техничаре свих профила који су запослени у здравству Србије. Добар пример свега тога имамо у Словенији. Наш Синдикат има потписан Споразум о сарадњи са њиховим струковним Синдикатом, тако да би имали добру основу за почетак и ток преговора на ту тему. Потписивањем оваквог Колективног уговора у великој мери могли бисмо утицати на положај наше професије у здравственом систему у Србији.

Поред овог проблема постоје још многобројни проблеми, навешћемо само неке од њих:

· Услови рада

· Непризнавање свих нивоа образовања, тачније непризнавање Основних струковних студија и Специјалистичких струковних студија за медицинске сестре и техничаре

· Непостојање уређених норматива и стандарда рада

· Непостојање социјалног дијалога по питањима од значаја за остваривање материјалног, социјалног и економског положаја запослених у здравству, посебно медицинских сестара и техничара

· Многи други проблем који из дана у дан утичу на то да је положај наше професије све лошији

Напомињемо Вам и то да се синдикално деловање у Србији свело на “труле” компромисе појединих Синдиката и власти, који обухватају све остало само не интерес запослених у здравству у Србији. Изражавамо дужно поштовање према Синдикатима који нису спремни за овакве компромисе.

На крају, велико ХВАЛА ЕПСУ-у и Вама лично, на ажурности, брзини деловања и реаговања на допис који смо упутили, као и на томе што сте одмах предузели извесне акције по питању поменутог дописа који је Синдикат медицинских сестара и техничара Србије упутио ЕПСУ – у.

С поштовањем,

Синдикат медицинских сестара

и техничара Србије

Председник, Радица Илић